Advert

Yalnız kebabı değil kurbağası da meşhur

Türkiye'de turistlere hizmet veren oteller dışında tüketimi bulunmayan ancak Avrupa mutfağında büyük ilgi gören kurbağa ihracatında, Adana adını dış dünyaya duyuruyor. Türkiye'nin kurbağa bacağı ihracatı 8 milyon doları bulurken, bunun 5,6 milyon dolarlık kısmını tek başına Adana karşılıyor.

Yalnız kebabı değil kurbağası da meşhur
Yalnız kebabı değil kurbağası da meşhur Nevzat UÇAK

HABER: YENER EKİNCİ

BÖLGE - Türk mutfağında hiç yeri olmayan ancak Avrupa sofralarında “zengin menüsü” olarak bilinen kurbağanın ihracatı 8 milyon doları buldu. Meblağın bu kadar yüksek olmasının nedeni ise Adana kurbağasının lezzetli oluşundan kaynaklanıyor. Tavuk eti gibi bembeyaz kurbağalar, özellikle Fransa’dan rağbet görürken, oradaki lüks lokantaların menülerinde ‘Adana kurbağası’ olarak yer buluyor. Adana kebabı kadar kurbağasının da Avrupa’da isim yapması, ekonomi çevreleri tarafından olumlu karşılanıyor.  Bunun yanı sıra, toplayıcılardan kilosu 8 liraya alınan kurbağa, işsizlere de iş sahası açıyor.

KURBAĞAYLA GELEN MİLYON DOLAR

Karataş yolunda kurulu ve günün son teknolojisiyle faaliyet gösteren fabrikada, çevre köylerdeki kadınlar mevsimlik olarak çalışıyorlar. Toplayıcılardan getirilen kurbağalar, bir havuzun içinde toplanarak önce büyüklüklerine göre ayrılıp bol suyla yıkanıyor. Ardından kesimhaneye getirilen kurbağalar bayıltıldıktan sonra baş ve ayaklarının uç kısmı makasla kesiliyor. İç organları çıkarılıp derisi yüzülen kurbağalar su havuzlarına atılarak yıkanıyor. Kurbağa bacağı ya da tüm gövde olarak paketlenen kurbağalar, ihracat gününü beklemek üzere dondurucularda saklanıyor. Kesimhanede çalışan onlarca köylü kadın, birçok kişinin dokunmak bile istemediği kurbağayı, çıplak elle tutarken, kendilerinin zaman zaman evlerine götürdükleri kurbağa etini severek tükettiklerini belirtiyorlar. Yapılan açıklamada salyangoz, ahtapot, midye, balık, ıstakoz, yengeç, kalamar ve işkembenin yanında başta Fransa olmak üzere birçok Avrupa ülkesine yılda 500 ton kurbağa ihracatı gerçekleştirildiği bildirdi. Firma yetkilisi şunları söyledi: “Kurbağaya talep çok fazla. Ne kadar toplayabilirsek o kadarını satıyoruz. Pazar sıkıntısı hiç yok. Adana’nın yanı sıra Bandırma’dan da kurbağa toplatıyoruz. Bu yolla işsizlere iş sahası da açıyoruz. Kurbağa toplaması oldukça zahmetli bir iş. Yaz mevsiminde kilosunu 20 TL’den temin ettiğimiz kurbağa, havalar soğuyunca 25 liraya yükselebiliyor. Birçok ilçe, belde ve köylerde bayilerimiz var. Bu bayiler, halka toplattığı kurbağayı bize getiriyor. Türkiye’nin yılda bin tonu geçen kurbağa ihracatının yaklaşık yarısını biz ihraç ediyoruz.”

ADANA KURBAĞASI ÖZELLİKLE TERCİH EDİLİYOR

Kurbağa etinin protein değeri yüksek, son derece lezzetli olduğunu belirtilerek, şöyle denildi; “Hiçbir zaman kurbağa eti yiyemeyeceğini söyleyen bir kişinin ön üne kurbağa etini pişirip koysanız bunu büyük bir iştah ve zevkle yer. Çünkü, her ne kadar kurbağa etinin beyaz görüntüsü ve tadı tavuk etini andırsa da ondan çok daha fazla lezzetli. Kurbağa etini bir kez yiyen bir daha vazgeçemez. Kurbağanın lezzeti toplandığı yöreye göre farklılık gösteriyor. Türkiye’de en fazla tercih edilen Adana kurbağası ile Trakya bölgesinde toplanan kurbağalar. Avrupa ülkelerindeki tüketiciler, özellikle Adana kurbağası tercih ediyor. Ürünlerimizi, şık ambalajlarda paketleyerek ihraç ediyoruz.”

UCUZ FİYATIYLA YİNE ÇİN DE BU PAZARDA

Söz konusu üründe lezzet ve kalite açısından Adana'nın rakipsiz olduğu ancak ihracatta ki rakip ülkeler arasında Arnavutluk ve Çin’in bulunduğu kaydedildi. Çin'in yine ucuz fiyatlarıyla bu pazarda da olduğuna dikkati çekilirken ancak Çin'den ithal ürünlerin kalitesinin kesinlikle iyi olmadığını ifade edildi. Brezilya, Çin gibi ülkelerde kurbağa besi çiftlikleri bulunduğunu hatta kurbağaların genleriyle oynanarak neredeyse tavuk büyüklüğüne getirildiğini anlatan firma yetkilisi, Türkiye'deki kurbağaların ise tamamen organik olduğunu söyledi. Kurbağaların Adana, Çukurova Bölgesi Hatay'dan Diyarbakır'a bir alandan toplandığına işaret eden yetkili, örneğin Hatay'da Kırkhan Gölbaşı isimli bir köyün en önemli geçim kaynağının kurbağa toplamak olduğunu belirtti. Kurbağa bacağına en çok talebin  Fransa, İtalya, İsviçre, Belçika, Lüksemburg gibi ülkelerden geldiğine işaret edilirken bunun dışında Hıristiyan nüfusu da olan Lübnan, Dubai gibi ülkelere ihracat yapıldığı kaydedildi.

 

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
“Yeni dönemde çalışma hayatındaki sorunlar çözülmeli”
“Yeni dönemde çalışma hayatındaki sorunlar çözülmeli”
Tuzsuz yiyerek hayatınızın 'tadını-tuzunu' kaçırmayın
Tuzsuz yiyerek hayatınızın 'tadını-tuzunu' kaçırmayın